Boasting new levels of aesthetic achievements for Off-site manufacturing, Module-AR, progress with their first curved modules in their factory in Melton, East Riding of Yorkshire.

Module-AR’s team of experts were appointed by the London Borough of Redbridge as main contractor early this year to Design & Build the £3m expansion & improvement works at Parkhill Infant & Junior School. Works included; 5no extensions and re-modelling works, a new car park and the removal and relocation of an existing modular building.

As part of the design works, Module-AR incorporated the architectural integrity of the existing school and reflected this into the design of one of the new extensions. With the existing school building showcasing a curved design feature on the south-west elevation it was important to the school and the community to replicate this feature on the new, north-east elevation in order for the new buildings, to remain in-keeping with their environment.

Radical outside the box thinking was required to achieve the first, curved, modular design in Module-AR’s 10-year history. Traditionally, modular designs are created using geometric, rectangular configurations which can be arranged in any number of ways to allow for the off-site construction methodology. Creating a modular design to encompass an asymmetrical shape was nothing short of a challenge, but one that was embraced by the whole team.

Starting from a 2D plan, to map the curve of the existing structure, the design team then created a 3D Revit model to provide the client with a real sense of what could be achieved. Further considerations during the early design stages had to be taken into account as curves in architecture generate a whole new set of challenges. Curved steel, window configurations, internal wall linings, and even the transportation had to be meticulously planned prior to manufacture, to ensure this design brief could be met. As well as having a feature curve, this structure was also higher than what is permitted to be transported. With a height of 5.1m this school extension has been split into 3, curved modules, each of which, can then be dismantled and re-assembled on site to form the new, aesthetically replicated School group room.

With the whole project due for completion in the early stages of 2018, one of the pupils at Parkhill Junior school said:

“I am looking forward to seeing the new, exciting changes at Parkhill”.

Additional news will be published upon completion and for further information on how our team of experts can assist you, to create a solution that meets your exacting standards, on time and on budget, contact us 01482 635081

<< Back to News