Case Studies

Rail & Transport
Park & Ride Facility - Temple Green, Leeds

Park & Ride Facility - Temple Green, Leeds

  • Client - Leeds City Council
  • Project size - 132m²
  • Completion - 13 weeks
  • Park & Ride Facility
  • Passenger waiting area, Ticket machines, Office & welfare facilities, secure ticket window, WC's and Baby change

The largest fully operational, modular building, Park & Ride, facility in Leeds at Temple Green, to further complement the existing facility, at Elland Road.

As with Elland Road, Temple Green is similar in design, boasting a feature clock tower, however, clad with Western Red Cedar wood, a fully heated passenger waiting area providing ticket machines and seating areas, WC’s, staff office, welfare facilities & a secure ticket window. The whole modular building consists of 6 no. Modules, totalling 132m2.

All the Park & Ride facilities, including the buses and routes, each have a distinct colour, to provide passengers with an easy, visual of destination routes. Temple Greens’ feature colour is a vibrant Orange, whilst Elland Road boasts bright Green.

This is the second of four park & ride facilities to date, which will play a vital role in the Transport Strategy for Leeds. This is the largest Park & Ride which accommodates 1000 car parking spaces. Park & Ride schemes will help to reduce the congestion and improve the city’s air quality so we are extremely pleased to be a chosen specialist contractor in this major transport strategy.

Words from the client

Councillor Richard Lewis, Leeds City Council’s executive board member for economy and development, said: “This scheme is both a milestone in the development of the Enterprise Zone and represents another step on the road to providing a network of park-and-ride sites across the city, easing congestion and cutting pollution in the centre.”

Why not  have a look at our other Rail & Transport case studies or get in touch for more information 

More
Park & Ride Facility - Temple Green, Leeds
Offices
E.ON - Grimsby Humber Gateway

E.ON - Grimsby Humber Gateway

  • Client - ISG Construction
  • Project size - 570m²
  • Completion - 17 weeks
  • Office and Welfare Facility
  • Meeting rooms, various Offices, Reception, Mess facility, Wetsuit Drying room and more

E.ON are one of the UK's leading power and gas companies - generating electricity and retailing power & gas - and employ over 12,000 people in the UK. Module-AR Limited were awarded the contract to provide modular Office & Welfare Accommodation as part of an overall project which includes Warehouse Storage, an interlinking Corridor and associated External Site Works for an Operations & Maintenance Facility for E.ON. The buildings are intended primarily for servicing a new off-shore wind turbine farm. The Operations & Maintenance Facility project includes renewable technologies and sustainable building methods. As such, the buildings were constructed to incorporate renewable and low carbon technologies including solar photovoltaics, wind turbines, heat recovery ventilation and LED lighting.

The building designed and manufactured by Module-AR Limited is a single storey Office structure consisting of 17 No. modules and a footprint of over 550m². Externally clad in a combination of Kingspan silver, Trespa Meteon & white Plastisol (plastic coated steel), with aluminum windows, an entrance door canopy and roof-mounted photovoltaics for improved sustainability - the building looks well-suited to the Utilities industry.

Inside the modular Office Facility is a Reception/Waiting room with Tea Area, a Meeting room with an acoustic folding partition wall, a 161m² main Office, E.ON Manager's Office, Vesta's Office, Permit Office, Control room, Technicians Facility, Mess room, WC's, Showers, a Wetsuit Drying room and Changing rooms.

The Offices were installed with suspended ceilings & feature wall-mounted display screens and the kitchen, WC's and showers are all fully fitted with a modern finish.

All 17 No. modules were installed in just 1 day with minimal disruption to the continuing E.ON works. The building design, manufacture and installation was completed in just 17 weeks which is up to 50% faster than a traditional build.

More
E.ON - Grimsby Humber Gateway
Offices
Network Rail - Bristol

Network Rail - Bristol

  • Client - Network Rail
  • Project size - 828m²
  • Completion - 11 weeks
  • Office & Welfare Facility
  • Network Rail DNA Internal Specification
  • Office, Meeting rooms, fully-furnished Kitchen, Archive room

Module-AR Limited is Achilles RISQS Accredited and were awarded this very competitive contract to design, manufacture and install 23 No. modules to be used as a single-storey welfare facility for the Network Rail Bristol branch. Meeting rooms, various Offices, a fully-furnished Kitchen, Welfare facilities, Store rooms and an Archive room were included in the design.

Due to budget constraints, the Bristol building was clad with Plastisol (plastic coated steel) for a durable and cost-effective exterior. The interior however was expertly designed and fitted out to match Network Rail's stringent DNA internal specification. Brightly coloured Kitchen & Office facilities promote a creative and productive environment, the interior furniture is of a high quality to ensure a happy workforce and large interior windows make the building light, spacious and a pleasure to work in.

The modules were delivered in just 1 day to reduce on-site traffic and the total project was completed in 11 weeks. This is up to 50% quicker than if the project was completed traditionally, due to the inherent speed of off-site construction.

Words from the client

Stephen Clark, Property Works Coordinator for the Western area of Network Rail, comments: "Module-AR's delivery of this competitively awarded project has been handled in a very professional manor both pre and post contract. The communication, organisation and planning for the installation was first class. The installation did not create any disruption to the ongoing operation of the site and was completed within programme even though additional enabling works were added to the scheme. It's also worth mentioning that Health and Safety has been considered of extreme importance from start to finish by your team. We are very pleased with the high quality of the building and attention to detail to achieve the Network Rail DNA internal specification. In summary, Module-AR's performance on this project has been first class and we thank you for your good service."

More
Network Rail - Bristol
Offices
Stanmore College - Middlesex

Stanmore College - Middlesex

  • Client - Stanmore College
  • Project size - 285m²
  • Completion - 12 weeks
  • First floor extension & refurbishment of existing ground floor
  • Office & Welfare Facility
  • Plastisol & Timber Cladding

Stanmore College required an additional Administration facility for their Spruce Building and their existing single-storey construction was at full capacity. Expanding across the ground was not an option due to the limited space on site, therefore Module-AR Limited were awarded the contract to provide an 11 module single-storey structure to be installed on top of the existing modular building, creating a 2 storey structure to be used as Office accommodation.

The building was fitted with a large open-plan Office to accommodate the college's Administration staff, Kitchen facilities, WC's, a Plant room and various individual Offices for staff. The building features a DDA compliant lift, a combination of non-slip vinyl & carpet tiled flooring, white oak doors, Heat & Cool air conditioning, double-glazed UPVC windows and a 2.35m suspended ceiling.

Externally clad with Plastisol (plastic coated steel) on the ground floor and timber over the first floor, the new building is functional and aesthetically pleasing complying with the planning conditions.

Module-AR Limited required just 1 day to deliver the modules and this was completed on a Sunday to minimise any disturbance to the College or local community. In total the project was completed in just 12 weeks which is up to 50% faster when compared to traditional constructions.

Words from the client

Tristan Shanahan, Director of Estates & Security at Stanmore College, states: "We were very happy with the installation of this building, as it went in with minimum fuss and bother, and the quality of the construction was evident by the ease with which it dropped onto the existing base. As a working environment it has proven to be very comfortable, with the heat pump units allowing us to maintain an optimum temperature throughout the changing seasons. The supplied plant and equipment (lift, climate control, kitchen facilities etc.) has been reliable and robust, with minimal need for reactive maintenance. The site management was excellent and it was a pleasure to work consistently with the same people from start to finish. I would have no hesitation in recommending Module-AR to anybody looking to get a great value for money, and good quality modular building installed, not only for education but as a great general working environment."

 

More
Stanmore College - Middlesex
Offices
AMC Engineering Ltd - Aberdeen

AMC Engineering Ltd - Aberdeen

  • Client - AMC Engineering Ltd
  • Project size - 532m²
  • Completion - 11 weeks
  • Office and Welfare Facilities
  • Ground floor - 3 No. Offices, 2 No. Meeting rooms, Reception/Waiting Area with Entrance Lobby, Server & Electrics room and WC's
  • First floor - 13 No. Meeting rooms with linking corridor
  • Pitched roof with integrated downlights

AMC Engineering required an Office block and Welfare facility for their Aberdeen branch which Module-AR were awarded the contract to design, manufacture & install.

On the ground floor of the building there are 3 No. Offices of varying sizes, 2 No. Meeting rooms, a large Reception/Waiting Area with entrance Lobby, a Server & Electrics room, fully-fitted Kitchen, Cleaners' Store, male & female WC's and Corridor linking each room.

The first floor of the Module-AR Limited structure consists solely of 13 No. equal sized Meetings rooms, a Corridor linking each room and the internal Stairwell. The Offices, Reception, Meeting rooms and Corridors are all fitted with Primavera carpet tiles whereas the Kitchen and WC's feature hard-wearing, easy to clean Polyflor Polysafe Vinyl flooring. Heat & Cool air conditioning was installed throughout the building along with window blinds and suspended ceilings.

Externally, the AMC Engineering building features Plastisol (plastic coated steel) cladding, plinths and fascia. A pitched roof with integrated downlights within the soffits and external door canopies were also installed to give the Module-AR Limited structure the look of a traditional build.

Only 2 days were required for Module-AR Limited to install the building with a total project completion time of 11 weeks - this is up to 50% faster than if the project was completed traditionally.

More
AMC Engineering Ltd - Aberdeen
Education
Woodhill Primary School - Woolwich

Woodhill Primary School - Woolwich

  • Client - Royal Borough of Greenwich Council
  • Project size - 904m²
  • 9 classroom block
  • Traditional Brickwork cladding
  • Completion - 20 weeks

Module-AR Limited secured the contract to design, manufacture and install a brand new 3 storey modular building for Woodhill Primary School to accommodate Reception, Year 1 and Year 2 pupils. The Building Bulletin Compliant BB101 & BB93 structure was manufactured utilising our AR4000 steel framed structure which has a lifespan of 50 years and is capable of being stacked up to three stories high - as this project is.

Each floor houses a different school year, with reception on the ground floor, allowing direct access to external play areas, Year 1 on the first floor and Year 2 on the second floor. They each feature 3 No. 56m² classrooms with hat & coat pegs, dedicated wet areas, storage facilities with sliding doors and Smartshade blinds for use with the interactive whiteboards. A large lobby and corridor area joins the ground floor Classrooms with adjacent staff & pupil WC's, Plant room, Cleaners' room, 2 No. Staircases and a 3 storey DDA compliant platform lift. The first floor layout features the same 3 No. Classrooms, pupil WC's and Staff Offices layout. The top floor of the building features glazed domed roof lights for improved natural lighting to the corridor area, 3 No. classrooms, 2 No. Small Group rooms and the addition of 2 manual roof access hatches. These are operated with retractable ladders allowing safe access onto the roof. The building incorporates an 1,110mm high parapet wall to the full perimeter of the roof to obscure roof-mounted plant including photovoltaics. The parapet also allows safe access around the roof area for future maintenance without the need of a Roof Mansafe System.

The Secured by Design modular building is clad in brickwork which gives it the look of a traditionally constructed building. It was also designed in this way to compliment the existing 3 storey Grade II Listed School building. A lightning protection system was installed to comply with the criteria and recommendations of the BS EN 62305 Part 1 & 3 Protection. Brise Soleil panels have been fitted to the first and second floor west and south facing elevations with a cantilevered canopy to match the windows complete with fritted glass to the ground floor classrooms. On the roof, which includes a 30 year BBA Certification roof covering with roof parapet, are mounted photovoltaics to improve sustainability. These eco-friendly features assisted Module-AR to achieve a BREEAM Excellent rating for Woodhill Primary School. BREEAM is the world's foremost environmental assessment method & rating system for buildings and sets the standard for best practice in sustainable building design, construction and operation. Achieving BREEAM Excellent status certifies that Woodhill Primary School is in the top 10% of UK new non-domestic buildings with regards to sustainability.

Due to the size of the modular building project, and restricted site access, a 200t crane was required to lift the modules into position. This resulted in the adjacent road being closed for 4 days. The road closure was pre-planned in conjunction with the Royal Borough of Greenwich Highways Department to minimise disruption to the school & local community and the delivery & installation took place during the school's half term.

To deliver 36 No. modules in just 4 days in a busy residential area is an impressive feat which the School and Local Authority were extremely happy with. Not only was this efficient, but the entire project took Module-AR just 20 weeks to manufacture, and install and complete on site.

Words From The Client

Kate Jarrett, Headteacher at Woodhill Primary School, stated that Module-AR Limited's communication and performance of the Site Manager were excellent. The advice, technical expertise, skills & performance of the pre-contract team, health & safety, completing the works to programme, quality and performance as a whole were very good. Kate also commented: "Module-AR worked efficiently and communicated well with the school. They really wanted to understand what our needs were, and did their utmost to meet them."

We have also completed other modular building projects for Royal Borough of Greenwich Council, Greenwich Peninsula School & Kidbrooke Skills Centre for further information, please feel free to contact us

More
Woodhill Primary School - Woolwich

What our customers say

“Module-AR worked efficiently and communicated well with the school.They really wanted to understand what our needs were, and successfully met them.”
Woodhill Primary School
“Module-AR designed a building that followed our architects’ specification delivering a high quality and easy to maintain building which operates well for the Elland Road Park and Ride patrons. This structure improves the facilities available to users
Paul Hammer – Engineer, Leeds County Council.

© Module-AR Limited 2017. Registered in England #01234567 Website designed and built by indicoll
Privacy Policy Cookie Policy Disclaimer Accessibility Modern Slavery Statement